Tarhana çorbası tarifi Nasıl yapılır?

23.05.2021
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/eesrabaharatlari/domains/esrabaharatlari.com/public_html/component/recipes/recipes-detail.php on line 28

Tarhana çorbası tarifi Nasıl yapılır?

  • Tarhanayı suda 1 saat bekletin.
  • Tencerede yağ, nane ve salçayı hafifçe karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı suyu ve ezilmiş tarhanayı ilave edin.
  • Tuzu da ekledikten sonra topaklanmaması için devamlı karıştırın.
  • Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve 5 dakika daha kaynatın.
  • Afiyet olsun.

Tarhana Çorbası Çeşitleri

Tarhana çorbası, kışın en çok tüketilen çorbalar arasında yer almaktadır. Lezzetli ve besin değeri oldukça yüksek olan bu çorba tam bir şifa deposudur. Lezzeti ve faydaları saymakla bitmeyen tarhana çorbası oldukça pratiktir. Oldukça kolay bir şekilde yapılan tarhana çorbasının iki farklı çeşidi bulunuyor.

Salçalı toz tarhana ile yapılan tarhana çorbasının yanı sıra yoğurtlu tarhana ile yapılan tarhana çorbası çeşidi de bulunmaktadır. İki türlü de şifa deposu olan bu tarhana çorbaları özellikle kışın tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Tarhana çorbası her yemekten önce rahat bir şekilde tüketilebilir. Pratik ve lezzetli olan tarhana çorbası hastalıkları önlemek için de özellikle kışın tüketilmelidir.

Tarhana Çorbası Püf Noktaları

Doğal bir antibiyotik olan tarhana çorbası bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir. Enerji verici de olan tarhana çorbası yapılırken baharatların doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Yeteri miktarda baharatlar tarhana çorbasına eklenebilir. Ayrıca tarhana çorbasının ağır ve acı olmaması için tarhana çorbası yapılırken domates salçası kullanılmalıdır. Tarhana çorbasının en önemli püf noktası tarhana çorbası yapılırken sürekli karıştırılmasıdır.

Tarhana çorbası yapılırken topaklanmaması için tenceredeki çorbanın sürekli karıştırılması gerekmektedir. Bu sayede tarhana çorbası rahat bir şekilde kıvam alabilir. Un tarhanası sürekli karıştırılarak pişirilmelidir. Yoğurtlu tarhana çorbası yapılmadan önce bir gün önceden yoğurtlu tarhanalar ıslatılmalıdır. Islatılıp bekletilen yoğurt tarhanaları daha sonra yavaş yavaş pişirilebilir.

Tarhana Çorbasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Un tarhana çorbasını daha lezzetli yapmak için baharatlar damak zevkine göre ayarlanabilir. Özellikle kış mevsiminde tarhana çorbası tüketilirken acı olması tercih edilebilir. Bunun için acı toz biber de tarhana çorbasının içerisine eklenebilir. Bunun yanı sıra tarhana çorbasına su yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklenmelidir. Bu şekilde uzun süre karıştırılan tarhana çorbası kısık ateşte oldukça lezzetli olacaktır. Ayrıca yoğurtlu tarhana çorbası yapılırken de naneli yağ da çorbanın üzerine gezdirilir. Bu şekilde yoğurtlu tarhana çorbası da çok daha lezzetli olacaktır.

Tarhana Sunumları

Tarhana çorbası özellikle kış mevsiminde çok sevilen ve sıklıkla tüketilen çorbaların başında gelmektedir. Tarhana çorbası mutlaka sıcak servis edilmesidir. Aksi takdirde soğuk servis edilen tarhana çorbasının lezzeti de kaçacaktır. Bunun yanı sıra tarhana çorbası yanında limon dilimleri ile servis edilebilir. Ayrıca tarhana çorbasının üzerine kıtır ekmekler de eklenebilir. Bu şekilde şık ve doyurucu bir sunum yapılabilir. Tarhana çorbası ile uyumlu yemekler arasında lazanya yer almaktadır. Özellikle beşamel soslu tavuk sote, buhara pilavı ve fırında kolay somon yemekleri ile birlikte tarhana çorbası tercih edilebilir. Ayrıca tarhana çorbasının yanında turşu çeşitleri de sunulabilir.

Tarhana Çorbasının Faydaları Var mıdır?

Geçmişten günümüze en çok tercih edilen çorbalardan bir tanesi olan tarhana çorbasının yararları saymakla bitmez. Özellikle kış mevsiminde tüketilen tarhana çorbası vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Şeker hastalığının önlenmesinde de etkili olan tarhana çorbası sindirim sistemini de rahatlatır. Mideyi koruyan tarhana çorbasının iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. Kemikleri güçlendirmesi ile bilinen tarhana çorbası genel olarak tansiyonu da düşürebilir. Yorgunluğu alan tarhana çorbası cilt ve saç güzelliğinde de çok etkilidir. B vitamini açısından zengin olan tarhana çorbası çinko, demir ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bol miktarda vitamin ve mineral bulunan tarhana çorbası damar tıkanıklıklarını önlemesi ile de bilinir. Tarhana çorbası aynı zamanda yorgunluğu almaktadır.

Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

Türk mutfağının en beğenilen çorbaları arasında yer alan tarhana çorbasının kalori oranı düşüktür. İştah açıcı özelliği de bulunan tarhana çorbasının orta büyüklükte yer alan bir kasedeki kalori miktarı 121 olarak bilinir. Tarhana çorbasına eklenen malzemelere göre kalori miktarı da artış gösterebilir. Özellikle bebeklere altıncı aydan sonra ek gıda olarak tarhana çorbası verilebilir. Tarhana çorbası bebeklere1'er kaşık verilmelidir.

Tarhana Çorbası Kilo Aldırır mı?

Tarhana çorbasının kalori miktarı az olsa dahi iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. O nedenle özellikle kışın çok fazla tüketilen tarhana çorbası iştah açması nedeni ile kilo aldırabilir. Bu nedenle tarhana çorbası mutlaka dikkatli tüketilmelidir. Orta büyüklükteki bir kase tarhana çorbası günlük besin değerlerini almak için yeterli olacaktır. Bu şekilde tarhana çorbası tüketilebilir.

Tarifi Paylaş: